Nederland is een sportland, Die stelling is zeker weten juist. Er wonen 17 miljoen mensen in het kleine kikkerlandje, waarvan er zeker vier en een half miljoen mensen aan sport doen. Dat is zeker 25% en dat wordt internationaal gezien als erg veel. Sterker nog, een overgroot deel van die vier en een half miljoen mensen doet aan meer dan één sport! Daarnaast is sport erg populair onder oudere mensen en meer dan twee derde van de bevolking die ouder is dan vijftien jaar doet wekelijks aan sport.

Nederlanders zijn nuchtere mensen die niet veel zeuren en een noest arbeidsethos hebben. Dat is zeker weten terug te vinden in de winnaarsmentaliteit van vele top sporters. Als er iets fout gaat dan wijst de Nederlander maar naar één kant, en dat is naar de spiegel. Het is een zeer hard werkend volk dat bekend staat om zijn directheid en eerlijkheid. Dit wordt vaak als onbeleefd geïnterpreteerd maar niets is minder waar. Het spreekwoord ‘eerlijkheid duurt het langst’ is hier dan ook zeker van kracht.

Wat de Nederlandse sport ook erg gevormd heeft is het koude klimaat. Nederland wordt internationaal gezien als een van de landen die de beste schaatsers produceert. Dit komt vooral door de perfecte weersomstandigheden. Vele sporters van over heel de wereld reizen naar Nederland af om hier onder de beste begeleiding te kunnen trainen en zo hun prestaties naar een hoger niveau te stuwen.

Last but not least: als je wereldwijd aan mensen vraagt wat ze over Nederland weten, dan vertellen ze altijd dat het land de allerbeste supporters heeft. Overal waar je komt waar een Nederlands elftal een toernooi speelt, zie je een oranje haag van mensen. Het is er altijd ontzettend gezellig en een gigantisch feest. Zo is het Holland Heineken House een wereldwijd fenomeen dat men graag op elke Olympische spelen aanschouwt als de mannen en vrouwen van Oranje weer eens met een gigantisch feest gehuldigd worden.