Johan Cruijff de Voetballer en Manager

johan-cruyff-05Johan Cruijff is een voormalig professionele voetbalspeler en voetbalcoach. Johan Cruijff is wereldwijd bekend als een van de allerbeste spelers die ooit heeft geleefd. Hij is echter nooit erkend als beste speler van de wereld, eind twintigste eeuw werd hij nipt tweede, achter de Braziliaan Pelé. De oud spelverdeler van Ajax is wel drie keer benoemd tot Europees speler van het jaar. Daarnaast won de nummer 14 drie keer de Europacup 1, nu ook wel beter bekend als de Champions League. Dit deed hij onder andere als de aanvallende middenvelder van Ajax uit Amsterdam, hij was hier de captain en beste man van het elftal. Met het Nederlands elftal was zijn beste prestatie het behalen van het WK finale, waar met 2-1 werd verloren van Duitsland.

Cruijff speelde in zijn carrière voor meerdere landen, waaronder Nederland, Spanje en de Verenigde Staten. Na zijn carrière als voetballer stortte Cruijff zich op het trainerschap. De net nieuwe trainer van Ajax (die overigens niet de benodigde papieren bezat) won twee keer de KNVB beker en daarna de Europacup 2 (staat nu ook wel bekend als de UEFA-cup).

In 1988 nam de oud middenvelder van Ajax ontslag en werd hij benoemd tot nieuwe stuurman bij F.C Barcelona. Hier wist hij een team te bouwen wat nu nog steeds in de boeken staat als het aller beste club team aller tijden met als bijnaam het ‘Dream Team’. Zijn beste prestatie was overduidelijk het winnen van de Champions League in 1992. In 1996 stopte Johan Cruijff met het coachen van de Spaanse grootmacht.

Na zijn carrière als trainer ging Cruijff vooral aan de slag als weldoener. Hij richtte verschillende instellingen op met het doel om school en sport voor jongeren te combineren. De meest bekende is de Johan Cruijff Academy waar topsporters zich aan kunnen melden.