Het Nederlandse vrouwen volleybalteam

Het Nederlandse dames volleybal team is het nationale team van Nederland. De Orange Ladies wonnen iets meer dan 20 jaar geleden in 1995 het Europees Kampioenschap. In 2007 werd een andere mijlpaal bereikt, toen werd de World League gewonnen.

Netherlandswomen2013Op het moment proberen de ‘Oranje Leeuwinnen’ zich te plaatsen voor de Olympische spelen in Rio de Janeiro. De dames hebben zich in Ankara (Turkije) geplaatst voor de halve finales van het OKT. Door de ruime winst op de directe concurrent Kroatië is de ploeg van bondscoach Guidetti nu zelfs groepswinnaar geworden.

De winnaar van het OKT zal zich direct plaatsen voor de opkomende Olympische spelen in Rio de Janeiro. Mocht Oranje dit toernooi niet winnen dan is er nog steeds geen man over boord, de tweede en de derde plaats op het OKT krijgen later dit jaar nog een herkansing op een kwalificatie toernooi in Japan.

Een ander toernooi wat er binnenkort weer aan zal komen, is het Europees Kampioenschap volleybal voor vrouwen. De top 5 van het vorige Europese kampioenschap worden rechtstreeks geplaatst voor dit toernooi. België en Nederland zullen het toernooi organiseren en worden daarom ook direct gekwalificeerd. Daar komen dan nog 9 extra teams bij, waardoor het totaal aantal teams op 16 uit komt. Deze worden onderverdeeld in 4 poules van 4. De beste 3 van elke poule gaan door naar de volgende ronde. Hier worden vervolgens twee groepen van elk 6 teams gemaakt. De beste twee teams uit de beide poules gaan door naar de halve finale. De nummer 1 uit poule A speelt tegen de nummer 2 van poule B en dit vice versa. Vervolgens zullen de winnaars het tegen elkaar opnemen in de grote finale.

Er zijn verschillende speelsteden aangewezen binnen Nederland en België. Drie stuks in Nederland (Rotterdam, Apeldoorn en Eindhoven) en een in België (Antwerpen).