Het Nederlandse Basketbalteam

INBfV6ubC0GVsaXzvXJw3wHet Nederlandse basketbalteam is niet iets waar Nederland om bekend staat. Internationaal staat Nederland dan ook niet echt op de basketbalkaart. Dit is misschien niet wat men verwacht van het land met gemiddeld de langste mensen van de wereld.

In de jaren 1961-1967 wist het Nederlandse basketbalteam zich voor drie internationale toernooien te plaatsen. Dit had het team van Oranje echt nodig, aangezien ze zich voor de twee toernooien hiervoor niet hadden geplaatst. De sterspeler van het jaar 1977 was Kees Akkerboom. Hij werd uiteindelijk de topscorer van het toernooi en kreeg een basispositie in het ‘All star toernooi’. In 1983 wist Nederland zijn grootste basketbalsucces tot nu toe te boeken. Ze werden vierde bij het Eurobasket toernooi. Ze verloren de wedstrijd om de derde plek van Rusland.

Van het jaar 1991 tot aan 2012 wist Nederland zich niet een keer te kwalificeren voor het toernooi. Dit was een extreem matige tijd met weinig goede spelers. Dit mede omdat de sporten voetbal, hockey en tennis veel populairder waren en ouders hun kinderen toch vaak op een van deze sporten deden.

Daarnaast valt er met basketbal in Nederland simpelweg veel minder geld te verdienen dan met de bovengenoemde sporten. Een uitblinker met voetbal zal vele malen meer verdienen dan een basketballer op hetzelfde niveau in Nederland.

In 2014 had het Nederlands elftal weer een opleving op het gebied van basketbal. De hoofdcoach, Toon van Helfteren, die overigens als vrijwilliger werkt, nodigde 42 spelers uit voor de eerste training, hiervan kwamen er echter maar 7 opdagen. Uiteindelijk wisten de mannen van Oranje de hele wereld te verbazen door de torenhoge favoriet Montenegro in de groepsfase te verslaan. Hierdoor werd Nederland 2e in de groepsfase en kwalificeerde zich eindelijk weer eens voor het Eurobasket toernooi. Dit voor het eerst weer sinds 25 jaar!