Erik Dekker, de professionele Nederlandse Wielrenner

IMG_2984Erik Dekker, geboren op 21 augustus in het jaar 1970 is een van Nederlands meest succesvolle mannelijke professionele wielrenners aller tijden. Hij was actief als renner in de wielersport van 1992 tot 2006 voor het team van Rabobank. In 2007 stopte Dekker met zijn carrière als renner voor de bank en startte hij een nieuwe carrière als teammanager bij hetzelfde team.

Eriks eerste aanraking met de wielersport was toen hij 8 jaar oud was en zijn eerste race reed. Al snel werd het duidelijk dat dit een van de meest talentvolle en succesvolle renners van Nederland zou worden. In 1985 werd hij door de wielerbond uitgenodigd om mee te trainen met het Nederlands wielerteam voor de junioren. Als amateur boekte de geboren en getogen Drentenaar een aantal indrukwekkende resultaten, waaronder een tweede plek op de Olympische Zomer spelen van 1992. In die epische race die nog bij veel Nederlanders op het netvlies gebrand staat vertrok Dekker 30 kilometer voor de finish met een groep van drie man. Uiteindelijk wist hij de sprint niet te redden en werd hij tweede. Dekker was zo ontzettend blij met dit resultaat dat hij alsnog zijn armen in de lucht gooide.

Zijn eerste grote professionele zege behaalde Dekker in Spanje, toen hij in 1994 de tour van Baskenland won. In dit jaar reed hij tevens zijn eerste Tour de France. In 1997 behaalde Dekker zijn mooiste nationale succes: hij won de Ronde van Nederland. Hij hield hier wel een blessure aan over, waardoor hij het grootste deel van 1998 niet aan wedstrijden deel kon nemen en zich moest focussen op revalideren.

Het beste jaar van Dekker was dat van de eeuwwisseling. Hier won hij drie verschillende etappes in de Tour De France. In het najaar van 2000 won hij vervolgens zijn eerste grote klassieker in de wielersport, de Tour van San Sebastián.