Ellen van Dijk, de Nederlandse Wielrensster

 

Ellen van Dijk is een van Nederlands beste professionele vrouwelijke wielrensters van het moment. Ze is geboren op 11 februari 1987 in het kleine plaatsje Harmelen (vlakbij Utrecht). Ellen komt uit voor het ‘Boels Dolman wielren team’. Van Dijk is bij het wielrennen goed in meerdere disciplines, zo was ze in het begin van haar succesvolle carrière vooral actief bij het indoor baanwielrennen. Nu staat ze vooral bekend om haar specialisme op de tijdsritten, Ellen werd hier mee maar liefst 4 keer wereldkampioen. Haar eerste wereldtitel haalde ze in 2008 binnen. Ellen van Dijk begon haar carrière echter niet als wielrenster. Nee, ze had een heel ander idee over welke top sport ze zou gaan beoefenen.20160718_212025_670

Van Dijk begon haar carrière namelijk als schaatsster, en als onderdeel van haar zomertraining stapte ze op de fiets. Ellen bleek zo goed op de fiets te zijn (iets wat overigens niemand verbaasde) dat ze ook in deze sport bij de nationale top meedeed. Nadat de topatlete in 2007 voor de vijfde keer op rij kampioen werd, stopte ze met schaatsen om zich volledig te richten op het wielrennen.

Naast de vele wereldtitels die ze heeft gewonnen, heeft van Dijk nog veel meer noemenswaardige prestaties geleverd. Zo werd ze onder meer twee keer Europees kampioen, twee keer Europees kampioen bij het onderdeel tijdritten en won ze in het totaal 6 wereldbekerraces. Ook heeft ‘the Animal’ mee gedaan aan drie verschillende disciplines op de Olympische spelen van 2012 in Londen, waar ze haar landgenote Marianne Vos aan de gouden plak hielp.

Ellen van Dijk is een pientere tante, zo excelleert ze niet alleen in alle sporten die ze doet, maar heeft ze ook nog de discipline opgebracht om in de weinige vrije tijd die ze nog over had te gaan studeren. Ze heeft succesvol haar bachelors diploma in Human Movement Sciences aan de Vrije Universiteit van Amsterdam behaald.