Net zoals de Olympische Zomerspelen worden de Olympische Winterspelen ook elke 4 jaar gehouden. Dit is het grootse wintersportevenement ter wereld. la-afp-getty-previews---winter-olympics-day-20140206Vroeger werden zowel de Olympische Winterspelen als de Olympische Zomerspelen in hetzelfde jaar georganiseerd. Dit is een aantal jaar geleden veranderd. In het jaar 1994 werd besloten dat het leuker en beter zou zijn als de Zomerspelen en Winterspelen in verschillende jaren plaats zou vinden. Vanaf 1994 vinden de Winterspelen altijd plaats in de even jaren tussen de Zomerspelen door.

De Olympische Winterspelen kent in totaal 15 verschillende disciplines die zijn te herleiden tot 7 algemenere categorieën. Deze zijn: biatlon, curling, ijshockey, rodelen, schaatsen (kunstschaatsen, schaatsen en shorttrack), skiën (alpineskiën, freestyleskiën, langlaufen, noordse combinatie, schansspringen en snowboarden) en sleesporten (bobsleeën en skeleton). Dit zijn al een stuk minder disciplines dan op de Zomerspelen, maar het beeld hier is lichtelijk vertekend. Dit komt doordat er binnen deze disciplines vaak meerdere afstanden zijn. Dit in tegenstelling tot de meeste onderdelen op de Zomerspelen.

De allereerste Olympische Winterspelen vonden in het jaar 1924 plaats in Chamonix, een plaats in Frankrijk. In het totaal deden er toen 258 deelnemers mee uit 16 verschillende landen. Er waren op de eerste Winterspelen maar erg weinig onderdelen om je op in te schrijven. De Olympische Winterspelen in 1940 en in 1944 zouden oorspronkelijk plaats vinden in Sapporo (Japan) en Cortina D’ampezzo (Italië) maar werden afgelast vanwege de Tweede Wereldoorlog.

De laatste Winterspelen dateren uit 2014 en werden gehouden in de stad Sotsji in Rusland. Nederland werd hier heel erg knap vijfde op de ranglijst. De atleten van het kleine kikkerlandje deden het vooral erg goed op het ijs. De Nederlandse medaillespiegel telde aan het eind van het toernooi acht keer goud, zeven keer zilver en negen keer brons. In het totaal 24 medailles, niet slecht voor zo’n klein landje.