De Nederlandse Wielren Bond

belkinDe Nederlandse Wielren Bond (ook wel de NWB genoemd) is de overkoepelende wielrenorganisatie die het toezicht houdt in Nederland. De NWB wordt gezien als een vrije wielrenbond. Daarnaast heeft Nederland nog de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie. De KNWU is het lichaam dat in Nederland alle wedstrijden organiseert en is tevens aangesloten bij de UCI (Union Cycliste International).

Het doel van de NWB is redelijk duidelijk. Ze streven er vooral naar dat er zoveel mogelijk mensen de wielersport beoefenen, het bevorderen maar vooral het prolongeren van de sport.

het hoofdbestuur bestaat in het totaal uit 5 mensen. Deze hebben alle taken onder verdeeld. Het hoofdbestuur houdt zich bezig met alle zaken die binnen de bond spelen en die een relatie hebben met de wielersport. Hierbij moet je vooral denken aan dingen zoals de reglementen, het wedstrijdschema, alle benodigde verzekeringen en de licenties. Het hoofdbestuur wordt bij gestaan door een aantal commissies waar ze een beroep op kunnen doen als ze graag een externe mening willen.

Een van deze commissies is de strafcommissie. Deze commissie heeft de opdracht om wanneer een wiel rennen een overtreding heeft begaan een gepaste straf toe te wijzen. Als er een straf is uitgedeeld aan een deelnemer dan heeft deze wel het recht om in beroep te gaan. Dit gebeurt dan wel weer bij deze zelfde strafcommissie. Als een wielrenner dan wel betrapt wordt, wordt deze dan gedurende een bepaalde tijd aan de kant gezet, afhankelijk van de straf die werd uitgesproken. Om de tijd door te brengen, kunnen ze bijvoorbeeld de Android slots-app downloaden. Dit doodt de tijd en zorgt voor de nodige afleiding. Andere apps zijn natuurlijk ook een optie.

Zoals net al vermeld is de NWM aangesloten bij de International Cycling Federation. Bij deze organisatie zijn naast de Nederlandse, ook een aantal Franse, Belgische en Engelse bonden aangesloten.

In het totaal telt de NWM zo ongeveer 20 verenigingen en comit├ęs die aangemeld zijn bij het orgaan. Deze clubs bekommeren zich om alle deelnemers voor, tijdens en na de wedstrijden. Het gaat hier immers om de renners, die moeten centraal staan en niks anders. De NWB zorgt ook voor de jury, de reglementen en al het andere wat nodig is om de wedstrijden soepel en zonder problemen te laten verlopen.