De Nederlandse voetballer Ruud Vormer

De Nederlandse voetballer Ruud Willem Vormer is geboren in Hoorn op 11 mei 1988. Vormer speelt vooral als middenvelder en is momenteel actief in de hoogste Belgische competitie bij Club Brugge.

Carrière

Ruud Willem VormerRuud begon te voetballen in zijn geboortedorp bij de jeugd van amateurclubs De Blokkers en Hollandia. Hij maakte uiteindelijk in 2001 de overstap naar de jeugdopleiding van AZ Alkmaar. Vormer maakte zijn debuut in het seizoen 2006/2007 onder toenmalig coach Louis Van Gaal in een competitie duel tegen FC Twente, hij was toen achttien jaar. Datzelfde seizoen haalde AZ Alkmaar de finale van de KNVB beker, maar Ruud Vormer kwam niet in actie. In het volgende seizoen kreeg Vormer meer en meer kansen, maar hij wist door de hevige concurrentie nooit als titularis uit te groeien.

In 2008 vertrok Ruud transfervrij naar Roda JC. Op 30 augustus maakte hij zijn debuut onder toenmalig coach Raymond Atteveld. Ruud Vormer werd ditmaal wel een titularis in de ploeg, en ook onder nieuwe trainer Harm Van Veldhoven veranderde dit niet. Hij wist zichzelf tot leider in de ploeg te spelen en werd in 2011 verkozen in team van het jaar.

Na 4 seizoenen wist hij een transfer te strikken naar Feyenoord dat onder leiding was van Ronald Koeman. Vormer kan zich nooit echt opwerpen als basisspeler en moest vooral tevreden zijn met invalbeurten. In het seizoen van 2013/2014 werd Feyenoord vice-kampioen, maar de clubleiding liet weten dat Vormer naar een nieuwe club mocht zoeken.

Die nieuwe club werd de Belgische topclub Club Brugge. Bij Club Brugge, waar hij tekende voor 3 seizoenen, werd hij al snel een basisspeler en hij dwong snel een contractverlenging af tot 2020. In 2015 won hij met Club Brugge de Beker van België, en in 2016 werd daar de landstitel aan toegevoegd. Momenteel is Ruud Vormer een van de leidersfiguren op het veld en is hij goed op weg om een tweede landstitel te veroveren.