De Nederlandse Voetballer en Coach Marco van Basten

Basten_teamMarco van Basten is een van de meest bekende Nederlandse voetballers en coaches. Hij is het meest bekend van zijn tijd dat hij voor Ajax Amsterdam uit kwam. Daarna vervolgde de spits zijn carrière in Italië bij AC Milan. Daarnaast was de spits erg productief met het maken van doelpunten bij het Nederlands Elftal. Men ziet Marco van Basten als een van de beste spitsen aller tijden. In het totaal maakte hij meer dan 300 doelpunten op het allerhoogste niveau. De spits raakte ernstig geblesseerd in 1993 en speelde op 28 jarige leeftijd zijn laatste wedstrijd. Later werd hij hoofdcoach bij Ajax en werd hij de bondscoach van het Nederlands Elftal.

Van Basten heeft naast zijn hoeveelheid doelpunten erg veel gepresteerd in verschillende competities. Hij werd echt een grote bekendheid tijdens het EK van 1988 waar hij in het totaal 5 doelpunten maakte. Het mooiste moment uit zijn carrière was de volley in de finale tegen Rusland. In clubverband won Van Basten de Eredivisie 3 keer, won hij drie keer de landstitel met AC Milan in Italië en pakte hij met dezelfde club twee keer de beker in de Champions League.

Van Basten zegt zelf dat hij zo’n hoog niveau heeft behaald doordat hij zich niet alleen op voetbal zelf focuste. Hij was ook zeer actief met golf, zwemmen, hardlopen en gymnastiek. Hij is van mening dat door elk van deze sporten te perfectioneren hij een completere voetballer werd en daardoor zijn hoge niveau heeft kunnen behalen.

In juli van het jaar 2004 werd Van Basten uitgeroepen tot bondscoach van het Nederlands Elftal. Zijn assistent werd John van het Schip. Zijn aanstelling als bondscoach werd in de Nederlandse media nogal bekritiseerd aangezien hij nog niet erg veel ervaring had in het trainersvak. Van Basten heeft zelf aangegeven dat hij hier zelf ook aan twijfelde maar wist dat dit een kans was die niet vaak voorbij zou komen, dus greep hij hem met beide handen aan.