De Nederlandse Cricket Bond

NetherlandscricketlogoWat veel mensen niet weten is dat Nederland best wel een goed nationaal cricket elftal heeft. Het lichaam dat zich bekommert om de Oranje Leeuwen is de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond of KNCB. Deze is gestationeerd in het stadje Nieuwegein en is ouder dan bijna alle bekende cricket clubs in de wereld, waaronder die uit Australië en Nieuw Zeeland.

Cricket werd in de negentiende eeuw in Nederland geïntroduceerd. In het jaartal 1860 was het waarschijnlijk nog een van de populairste sporten in Nederland. Andere sporten waaronder vooral voetbal en hockey hebben cricket inmiddels al keihard ingehaald. Op het moment telt de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond ongeveer 6000 actieve en betalende leden.

Nederland heeft bij meerdere grote toernooien onlangs deelgenomen. Ze wonnen een erg groot toernooi in Canada in 2001 en eindigde als tweede in 1986 en 1990. Nederland heeft zich de laatste jaren ook erg vaak gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen. Zo namen ze deel aan de toernooien van 1996, 2003, 2007 en als laatste de editie van 2011.

Cricket is in Nederland relatief gezien een erg kleine sport. Vraag aan een winkelstraat vol met mensen aan welke sport ze allemaal doen. Er is maar een hele kleine kans dat je iemand tegenkomt die op cricket zit. Daarnaast gaat er in het cricket ook niet erg veel geld om. Kinderen die veel talent hebben voor balsporten worden toch vaak op sporten gezet waar er meer potentie is om van je sport ook meteen je werk te maken, zoals voetbal.

Wel is het zo dat cricket een erg elitaire sport is. Je ziet erg vaak dat als opa en oma cricket speelden, dan gingen pa en ma er ook op en dan worden de kinderen er automatisch ook op gezet. Toch is Nederland met zijn rijke crickethistorie internationaal gezien nooit echt een kanshebber op een titel.