De Deelname van Nederland in de FIFA

Netherlands' national football team players (top L-R) midfielder Jordy Clasie, defender Gregory van der Wiel, defender Ron Vlaar, midfielder Kevin Strootman, defender Bruno Martins Indi, goalkeeper Jasper Cillessen, (bottom L-R) forward Quincy Promes, forward Jean-Paul Boetius, forward Robin van Persie, defender Daley Blind and midfielder Wesley Sneijder pose for a group picture before a friendly football match between France and Netherlands at the Stade de France in Saint-Denis near Paris on March 5, 2014 ahead of the 2014 FIFA World Cup football tournament. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER (Photo credit should read DAMIEN MEYER/AFP/Getty Images)

Nederland is een van de landen die op 21 mei 1904 de FIFA oprichtten. De organisatie werd opgericht in Parijs. De andere deelnemende landen waren Frankrijk, België, Denemarken, Spanje, Zweden en Zwitserland. Duitsland meldde zich vervolgens ietsjes later per telegram aan.

Nederland is op het moment nog steeds lid van de FIFA. De vertegenwoordiger voor Nederland is Bert van Oostveen. Bert heeft de bijnaam ‘de IJsvogel’ omdat hij een hele rustige man is die goed objectief beslissingen kan maken als er veel druk op en situatie staat.

Van Oostveen heeft een lange carrière achter de rug voordat hij aan de slag ging als directeur betaald voetbal bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Zo studeerde hij tweemaal af aan de Vrije Universiteit van Amsterdam in politicologie en in bestuurskunde. Hierna specialiseerde Bert zich vooral in personeelsbeleid.

Van Oostveen begon in 1996 bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Hij werd aangesteld als hoogste manager en werd belangrijk bij her organiseren van verschillende Europese- en Wereldkampioenschappen als projectleider. Dit deed de IJsvogel tot aan 2010. Hierna werd hij benoemd tot de bestuursvoorzitter en directeur van al het betaalde voetbal in Nederland.

De rol van FIFA wordt in de Nederlandse pers vaak beschildert als corrupt en niet te vertrouwen. Dit vooral na de affaires van Sepp Blatter en zijn kompanen. Op 27 Mei 2015 werden diverse FIFA officials opgepakt vanwege verdenking van het witwassen van geld, afpersing en het omkopen van stemmen voor het WK.

Er is reeds langer geweten, dat er veel geld omgaat in deze wereld, en dat sommigen nog veel meer nodig hebben om hun iPhone slots-spelletjes te kunnen spelen. Toch lijkt het erop dat deze maatregel een druppel water op een hete plaat is. Als een vertegenwoordiger het geld niet aanneemt, zal dit hoogstwaarschijnlijk aan zijn collega doorgespeeld worden.

Het Zwitserse hoger gerechtshof is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de toezeggingen van het Wereld Kampioenschap aan Rusland in 2018 en het aan Qatar in 2022. Een toernooi waar veel professionele voetbal spelers helemaal niet op zitten te wachten vanwege de onmogelijk warme voetbalomstandigheden. Meerdere spelers dienden hun beklag in dat Qatar wellicht het meest geld had geboden, maar dat voetbal centraal zou moeten staan tijdens het toernooi. Wedstrijden spelen in 40+ graden Celsius loopt daar niet echt parallel aan.