De Bury Fen Bandy club

Veel mensen weten niet wat Bandy is. Bandy is een balsport die men op het ijs speelt. Het wordt vaak gezien als de voorloper van het ijshockey en in Nederland vooral van het veldhockey. Een Bandyveld is ongeveer even groot als een voetbalveld en ook de teams bestaan uit 11 man per stuk, 10 veldspelers en een keeper. De sport is op het moment erg populair in het noorden van Europa (vanwege de gunstige weersomstandigheden).

DamebandyBandy is rond het jaar 1890 naar Nederland gekomen. De geboren en getogen sportman uit Haarlem ‘Pim Mullier’ – ook wel de grondlegger van voetbal in Nederland was op vakantie in Engeland en kwam daar in aanraking met de tot noch toe in Nederland onbekende sport. Hij introduceerde de wintersport in Haarlem waar een strenge winter heerste en het was meteen een succes.

De nieuwe sport werd in een korte tijd razend populair. Meerdere steden volgden snel met hun eigen team, zo ook de hoofdstad Amsterdam. Aangezien deze sport alleen in de winter werd gespeeld maar de sporters toch het hele jaar wilden spelen werd ook het veldhockey in Nederland een stuk populairder. Binnen no time was de nieuwe sport een hype en stad na stad richtte hun eigen club op, zo ook Den Haag. Hier werd in het jaar 1987 HHBC opgericht. De eerste internationale Bandy wedstrijd was tussen Haarlem en de Bury Fen Bandy Club.

Bandy is uitgegroeid tot de tweede grootste ijssport van de wereld. De populairste is nog altijd het ijshockey.

De thuisbasis van de Bury Fen Bandy club was Bury Fen, wat erg dicht gelegen was bij Bluntisham. De regels van de Bandy sport, zoals men het nu nog steeds speelt, werden door de gebroeders Tebutt samengesteld. Deze mannen introduceerden de sport vervolgens (in samenwerking met Pim Mullier) in Nederland, Scandinaviƫ en de rest van Engeland.