Andere Bekende Nederlandse sporters

Nederland kent tal van bekende sporters die op grote international podia hebben gepresteerd. Wellicht dat een van de meest vergeten bekende sporters de snelle Fanny Blankers-Koen is.

Fanny_Blankers-Koen_1949bFanny Blankers-Koen was een Nederlandse topatlete van ongekend niveau. Zo won ze op de Olympische spelen van 1948 in Londen maar liefst vier keer een gouden plak.

Op elfjarige leeftijd kwam de kleine meid, geboren te het Lage Vuursche, op eigen initiatief naar de lokale gymnastiekvereniging van Hoofddorp. Hier werd al snel duidelijk dat deze kleine tante een ongekend talent had voor meerdere atletiekdisciplines. Ook was ze uitmuntend in tennis, zwemmen en schaatsen. Uiteindelijk kwamen haar sporttrainers samen en werd besloten dat het het beste voor haar was als ze zich volledig zou gaan focussen op 1 sport om daar de top mee te halen. Het werd atletiek, een keuze waar ze geen spijt van heeft gekregen.

In 1935 werd ze lid van de Amsterdamse atletiekclub. Ditzelfde jaar pakte Fanny het nationale record op de 800 meter voor vrouwen.

Het jaar dat Blankers-Koen 18 werd was ook het jaar dat er een Olympische spelen was. Het decor hiervoor was Berlijn, jaartal 1936. Dit toernooi liep ze een aantal persoonlijke records, maar het was niet genoeg voor een medaille. Deze won ze voor de eerste keer op de Europese Kampioenschappen (brons op de 100 meter en zilver op de 200 meter sprint) in 1938 in Wenen.

Haar beste resultaten boekte ze tijdens de Olympische spelen van Londen in 1948. Ze won hier goud op de 100 meter sprint, op de 200 meter sprint, op de 80 meter horen en tijdens de 4 maal 100 meter estafette. Er had echter nog een extra gouden plak voor Fanny Blankers-Koen bij kunnen zitten. Het wedstrijd programma was niet goed ingeplant dus kon ze niet deelnemen aan het verspringen, een onderdeel waar de Hollandse de torenhoge favoriete was.

Fanny Blanks-Koen was voor Nederland meer dan een sporter, ze was de belichaming van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.